Söderman Jouni Tapani

Född 31.10.1955 i Åbo, Finland

Min vägen till natur och konst börjar sent på sextiotalet när jag blev upphetsad om fågelvetenskap som några av mina vänner påverka. De berättare hur de kan se över hundra olika fågelarter i året. Det nummer lät kanska stort för mig men när jag ser över 130 fågelarter i mitt första år i fågelvetenskap detta numret låter inte längre så stor och när jag träffar riktigt flitig ornithologists som kan se över 200 fågelarter i året saker gick till rätt dimensioner. Under dessa året jag spendera min sommar semester i Gustavs Kaurissalo i Åbo skärgård av min faders släkting och under dessa året jag förlorade mitt hjärta till Åbo skärgård och finska naturen. Tidigt på morgonen till sena natten jag roddett liten båt till fiske och vandring över skogar och ängar att göra uppfattningar runda Gustavs magnifika natur. Specifika skönhet platsen var kanska stor ö som heter Isoluoto var i den tiden endast en fiskares plats och ön annars i naturligt tillstånd. Det fanns ingen väg till ön så det måste hoppa över näset några av stenarna och vattnet över korsplats. Men ön var verkligen paradiset. Somrar till somrar i mitten av ön i träsket nest en cranepar och otaliga sjöfåglar är boet i stranden av ön och för att inte tala att små fåglarna vad är verkligen mycket. På en utflykt jag runt till hål ön längs stränderna och det ta mig över sju timmar och i som du kan förstå det storlek i ön. Jag vandring också mycket över Kaurissalo, Kiparluoto och hela Gustavs. Ung kille var det stora tillfälle när min far kommer att besöka i gården och ta med lite pengar till mig. Den närmaste plats där jag kan köpa glass var den Gustavs marinamotell i fyra kilometer från gården. Så inga andra än skor till fots och promenader att köpa. Jag minns inte att glass är smakat så bra som dessa dagar. Om jag inte minns fel, priset det 70 penny´s under den tiden.

Våra släktingar gården har några kor, massa kycklingar och några fåret. Många gånger jag har möjlighet att hjälpa den behandla. Skyddar särskilt får och höslåtter var trevlig verk. Naturligtvis också kalvning av kor och foder det är minnen det du kan inte glömma. I sommar fåren fraktat öppen motorbåt till lilla ön betesmark ängar gratis. Det var stor bullrande när över tio fåren var resande i den liten båten. Längsta jag spenderar över sju veckor i gården så jag få göra många fungerar slags. Det fanns exempel vedhuggningen, rullade separator, churn smör och osv. Efter sommar ledighet jag cykling från Gustavs till Åbo 80 kilometer som tar mig fem timmar. Tyvärr min cykel brutet i att resa och jag måste stampla 18 kilometer i en pedal.

Vår släkting var traditionella finska jordbrukare som inflytande jag lär uppskatta enkelt, tydligt och blygsamma land folk livet. Jag hoppas att dessa regler av liv någonsin glömt från mig.

kustavi

Gustavs Isoluoto -73

Första kameran vad jag får i mina händer var så kallade Coca-cola kamera. Det namnet orsakas möjlighet på 1960-talet att få denna typ av kamera samla klistermärken inuti kapsyler av Coca-cola, Sprite och Fanta flaskor. Var det 50 eller ens 100 klistermärke, jag inte minns. I mitt hem var denna typ av kamera få och jag tar min första fotografier ibland i sommaren -67. Kameran följer mig för flera år för många ställen och vissa typer av bilder var födas som du kan se exempel i naden.

Fringilla coelebs

Första fågelbild 9.7.1967

        

        

"Coca-cola"-kamerabilder från 1967-1972

Min far som var essentials ockupationen en järnplåt arbetare men var i ung man en seglare några av merchant fartyg och förvärva kusten skeppare certifikat och var kapten i sommras fast namngiven Matkailu ja kuljetus turistbåtar till Åbo skärgård och på så sätt får jag många opportunitys till bättre vet skärgård, natur och sjöfåglar när jag var ofta med honom i resor. Otaliga gånger jag reser från Åbo till Nagu med kapten och kassan. Resan början i fem en klocka p.m och i mål i Biskopsö Söderby var vi nio en klocka i kväll. Natten vi sover en liten hus nära stranden och tillbaka till Åbo vi gå en sex en klocka i a.m. På resan besöker vi i Nagu village, Vallmoholm, käldö, Dellholm, Haverö, Själö, Hanka och vepsä. Jag var också sommaren -71 kassan i dessa båtar och resor till Vepsä, Nådendal, Maisaari, Nagu, Nötö och Nystad. Tillhör "skeppare" var många slags personer och en av dem jag reser mycket ofta. Han litar på en ung kille som är så mycket att han kan i resan av Maisaari ordning mig till rorsman efter en Vepsä och själv börjar sova i caps långa bänken. Han bara för mig att väcka honom om i Maisaari kajen  samma passagerare kommer. Det fanns ingen och händer av skakar jag navigera båten tillbaka till Vepsä. Sextiotalet och sjuttiotalet var en gyllene tid av turistbåtar från Åbo till skärgården och det är synd att den har slut nästan totalityen.

Min far Erkki Rafael i sommar -73

På grund av min ornithologye hobby jag svamla mycket av Åbo miljö såsom Runsala, Katharina dal, Nådendal, Rauvola-Friskala- Reso-Kuusisto och Mietoinen vikar och Erikvalla. Speciellt våren var hektisk tid och det var inte konstigt att min skola framgång inte var särskilt bra. Några av mina vänner var undrar min skoltid vilket var slutet i vackra och soliga dagen innan mitt på dagen och bara en stund och jag var cykel någonstans att titta på fåglar. Vår biologilärare som själv var alla behöriga Åbo bosatta nowing gamla ornithologye sade en av vår skola timme som "Jouni är ofta borta från skolan. Jag tror att du tjänar en piska, men eftersom du går att titta på fåglar jag inte ger den". Nedan några av min anteckningsbok sidor från den tiden.

               

fågel anteckningsbok sidor år 1971

Hösten -71 jag börjar dejta med min flickvän Kristina och våren -72 får vi engagerade och hösten -75 gift. Med hon jag fortsätta fågel resor och när jag får min första ordinarie arbetsplats i träslöjd fabrik Vilho Laxell var det naturligt att när jag börjar att tjäna lite pengar jag köpa min första SLR kamera Nikkormat FTN och vissa mål att fotografera naturen och särskilt fåglar. Säkerligen i som tar jag flitigt porträtt av flickvän.

 krisse   krisse   krisse   krisse

krisse

Bilder på min flickvän "Krisse" i dating tiden

Ofta besöker vi även tillsammans i Gustavs som påsk -73 när vi går till Isoluoto till tält resa i 20.4 och lämna i 23.4. Resan var urminnes hur vi kör dagar efter en granes med våra kameror men för att få bra foton och nätter vi att frysa i tältet när temperaturen lägre viss grad av frost. På morgonen när vi öppnar dörren till tältet framför våra ögon öppna lysande vit rimfrost luft landskap men lyckligtvis soliga dagar uppvärming eftermiddag över tio grader. De var vackra dagar våren natur vakna upp och vi går runt ön tar bilder och försoka få några bilder av kranar. Och igen att vara kallt i tältet. I sista dagen när vi blir redo att lämna tre kranar landar i klippan bara tjugo meter vi. Och mina kamerapåse packat redan. Var de kommer att titta på med sina egna ögon som nu vi bli av med dessa olägenheter och ta avsked av vi? Men i framtiden möter vi dem många gånger. I nedan anteckningsbok sidor av att resa.

 

Fågelåret anteckningsbok sidor -73

Jag tror att jag inte vara lyckad mycket bra av fågel fotografier effersom jag inte gillar så mycket att krypa i döljatalt och annars tar bilders av fåglar var ganska svärt. Men när min fotografie rekreation gå vidare jag köpa bälgar fokuserar fastsättning av min kamera och på så sätt försöka få närbilder. Bilder från fjäril, dragon-flys, gräshoppor och andra insekter var födas och min första artikeln i nature var publiserat på våren -75 i tidningen TS-Extra. Från det jag vara erbjudande mina foton och artiklar till tidningar och Turun Sanomat, Luontokuva-lehti och Kameralehti är ibland vara publiserat några av dessa. Även par av bok manuskript har födas men för dem har jag inte hitta en förläggare hittills.

Första publiserat artikel 8.2.-75 TS-Extra

                   

26.4.-75                              16.5.-75                              2.8.-75

Genom fotografering mitt intresse av andra konstformer tar eld och flitig bibliotek användaren hittar jag många konstbok i tillägg av fotografi böcker. Namnen som Constantin Brancusi, Alberto Giacometti, Henry Moore, Barbara Hebworth, Antoni Tápies, Pierre Soulages, Laila Pullinen, Kain Tapper, Reidar Särestöniemi, Nandor Mikola, Sam Vanni och naturligt Picasso var slå mitt sinne och när jag får möjlighet att läsa av 1950-talet, den gyllengyla tiden av finsk design och Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck och följeslagare var jag såld. Från fotografi får jag nu namnen som Andreas feininger, Ansel Adams, Matti Saanio, Matti A. Pitkänen, Pentti Sammallahti och naturligt hårt namnen på finska naturfotografer Yrjö Kokko, Veikko Korkolainen, Allan Paulin, Hannu Hautala, Jorma Luhta och många andra. Helheten av sjuttiotalet jag "sluka" dessa namn och många andra ge impulser och göra mina egna experiment. Resultaten var inte bra men ivern var stora. Jag utvecklar mig själv filmerna och bilderna redan däri tid som du har några exempel nedan.

old31 old32 old33 old34 old35
old1 old2 old3 old4 old5
old6 old7 old8 old9 old10
old21 old22 old23 old24 old25
old11 old12 old13 old14 old15
old16 old17 old18 old19 old20
old26 old27 old28 old29 old30

natur fotografier i den 70-talet

Redan på sjuttiotalet tar jag har massa svartvita fotografier men i början av åttiotalet jag var hitta Andreas Feiningers boka framgångsrik fotografering och som inspirerade mig att köpa används Beautyflex mellanformatskamera och försöker ta så kallade konst fotografier av naturen. Jag tror att det medium formatet var mycket bättre än 35mm och när jag använde råd av Feiningers långsam filmer (ASA 25) och dim så mycket som möjligt i en långa exponeringar som jag får i mitt sinne ganska bra resultat. Jag utveckla filmer själv som ge mig chans att påverka till negativ kontrast och i de slutliga bilderna jag försöker några efter utsatt och andra utvägar. Några exempel på dem hittar du i nedan. För dessa bilder och några andra har jag också skrev lite poeter.

old36 old37 old38 old39 old40
old41 old42 old43 old44 old45
old46 old47 old48 old49 old50
old71 old72 old73 old74 old75
old51 old52 old53 old54 old55
old76 old77 old78 old79 old80
old56 old57 old58 old59 old60
old61 old62 old63 old64 old65
old66 old67 old68 old69 old70

fotografier i den 80-talet

*          *          *

Första poet i 2.2.1972

     

poetbilder

Samtidigt jag måla några målningar, rita bilder, försöker göra träskulpturer och skriva kåserier. Också planer objekt starta till född och dem jag erbjuder vissa fabriker. Men jag var i alla tid mitt ordinarie yrke i möbelsnickare och återställa antika möbler så att konst fanns det inte mycket tid. Det var bara en underbar rekreation i arbetet dagar kvällar och helger.

Några berättelse

 Andra berättelse              Tredje berättelse

Arbetslivet...

          

Trädarbettfabrik Vilho Laxell  3.1.1972 - 29.9.1975

(göra TV och radio behållare för  ASA Radio Oy)

I lunchpausen spela "hockey"

  

        

     

   

          

     

        

     

           

        

Gamla möbler restaurering i Möbelfirm Arvo Eriksson (restaurering Åbo gamla academyhouse möbler

där under den tiden arbetar Åbo stift kapitel och Åbo hovrätt och e.g.

 Academyhouse ceremoniehall stolar och Cateder och

vissa möbler för Åbo slott e.g. ceremoniehall´s stolar

och på kvällarna möbler restaureringar i Antiqueshop Assmuth 16.3.1979 - 7.2.1980

 

           

        

     

Lackare i Finmar och Siltala båtvarv 17.4.1980 - 25.11.1983

Hösten -83 hade jag arbetar många träslöjd företag vill man möbler återställa firma och Finmar och Siltala båtvarvet och få i mitt sinne avsluta bra hantverk och så vågar jag tillsammans med min fru börja min egen restaurering firman som var min dröm innan tjugo. Så föddes fast heter Tyylikaluste-entisöinti som var bor omkring tio år och där vi gör många slags möbler rastaureringar som trä reparationer, lack och repaintings, wien garn och hantverkslokaler etc. Vi gör också möbler målningar för möbelfabrik P.O.Korhonen och någon egen produkt. Många gånger ekrad perioden av depression i början av 1990-talet påverkat också vår firma och när fungerar långsamt minska vi "strike borste till sand" och avsluta företaget. Företagare dagar var så skyndade då att fotografera eller konst inte i dos år.

        

        

        

        

        

Möbler målning för P.O.Korhonen möbelfabrik 1984 - 1992 om 30000 objekt

Kari Asikainen´s utformade Kari-stolar, bord och Scheletro-crupper

           

        

           

           

        

           

        

           

        

Egen firm Tyylikaluste-entisöinti 1983-1993

Sedan starta blandad arbeten och arbetslösheten tid vad tyvarr fortsätta ytterligare. Sista gången jag arbetar en arbetsledaren i en sammanslutning som erbjuda verk för unga, arbetslösa och andra. Jag arbeter tidigare en två och ett halvt år motsvarande jobb i Åbo stads unga arbettcenter och jag har erfarenhet fungerar ganska intressant och utmanade.

        

Åbo Stads Unga Arbettcenter 16.8.1999 - 27.2.2002

arbetsledaren i målning verkstad

Under senaste åren har jag möjlighet att återvända av fotografi, konst och några av verk har född, kvalitet tillåts du uppskattar i dessa sidor.

I -96 vara jag accepterar till medlem av Suomen Luonnonvalokuvaajat ry  och sommaren -02 jag har första fotoutställning i Runsala vägledning center. Några artiklar till tidningar har också födas och kanske den första boken också vara publiserat men enligt gamla finska uttryck...

"Framåt till levande sinne,

döda titta tillbaka!"

Så tror jag att jag har sitter tillräckligt datorns framsida

återkallande av minnen

så jag måste gå tillbaka till verk

om något fortfarande vara född.

Kanske fortsätter jag mer en annan gång.

 Tack för läsning.

början               kontakt